I teorin ja men i praktiken oftast nej eftersom Hyresnämnderna tenderar att godkänna allt som hyresvärdarna vill göra. Enligt lagen ska Hyresnämnderna stoppa renoveringar som syftar till att driva upp hyrorna mycket men det gör de inte.

Om t.ex. rören i huset är gamla och hyresvärden vill göra ett stambyte så försöker de ofta att riva ut allting för att kunna höja standarden och därmed hyran så mycket som möjligt. Det är detta som man brukar kalla en “lyxrenovering”.

Enligt hyreslagen krävs hyresgästens godkännande för att hyresvärden ska få renovera och höja standarden i en lägenhet. Om du inte godkänner renoveringen kan hyresvärden vända sig till Hyresnämnden för att få ett beslut. Hyresvärden skickar ett brev till dig som han vill att du ska skriva under. Om du inte gör det så skickar hyresvärden ärendet till Hyresnämnden.

Hyresvärden behöver inte ditt godkännande om renoveringen är “nödvändig för att säkerställa en god standard på lägenheten eller fastigheten”. Detta kan till exempel vara fallet om renoveringen behövs för att åtgärda fuktskador eller andra allvarliga brister.

Hyresvärden behöver inte heller ditt godkännande om renoveringen är en så kallad “smårenovering”. Smårenoveringar är mindre ingrepp som inte innebär någon väsentlig förändring av lägenhetens standard. Exempel på smårenoveringar är målning, tapetsering och byte av vitvaror.

Här är några tips för att öka dina chanser att stoppa renoveringen:

Försök att komma överens med hyresvärden om en kompromiss. Kanske kan ni komma överens om att hyresvärden genomför vissa delar av renoveringen, men inte alla.

Samla in information och dokumentation som stöder din sak. Detta kan till exempel vara intyg från en sakkunnig om att renoveringen inte är nödvändig eller att den inte är en smårenovering.