Det första du bör göra är skriva och kräva att få tillbaka sakerna. Om du ändå inte får tillbaka sakerna så kan du ansöka om handräckning hos Kronofogdemyndigheten. Det gör man på en blankett.

På blanketten skriver du vad det är du vill att personen ska göra och varför. Man skriver att personen ska lämna tillbaka sakerna eftersom de tillhör dig och du har begärt att få tillbaka den.

Kronofogden kommer inte att titta på frågan om du har rätt att få tillbaka sakerna. De kommer bara att skicka ett brev till den person som man begär ska återlämna egendomen (svaranden), som personen ska svara på.

Om personen lämnar tillbaka egendomen efter att personen fått brevet från Kronofogden, ska du dra tillbaka din ansökan. Om personen inte svarar på brevet tar Kronofogden troligen efter ett tag ett beslut om att personen ska lämna tillbaka sakerna.

När Kronofogden har fattat ett sådant beslut (ett utslag om handräckning) kan Kronofogden åka och hämta sakerna åt dig.

Om personen skriver att han eller hon inte vill lämna tillbaka sakerna så får du frågan om du vill att ansökan ska lämnas över till tingsätten istället. Då kommer du få möjlighet att bevisa att sakerna är dina.