Jurema
DEFENDER
    MENUMENU
    • FAQ MIGRATION
      • Hur hämtar jag min familj på anknytning?
      • Kan man söka asyl i Sverige efter avslag i ett annat EU-land?
      • Kan jag och min familj flytta till Sverige om jag är EU-medborgare?
      • Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
      • Hur blir jag svensk medborgare?
      • Hur kan jag få hjälp av Europadomstolen?
      • Kan jag komma tillbaka till Sverige om jag har fått ett återreseförbud?
    • HEM
    • OM JUREMA
    • WEBBUTIK
      • Varukorg
      • Till kassan
    • Hitta hit

Medborgarskap genom ansökan

Det finns flera vägar att bli svensk medborgare, exempelvis blir du automatiskt medborgare om du föds i Sverige och åtminstone en av föräldrarna är svensk medborgare.

Du som kommer hit i vuxen ålder kan bli svensk medborgare genom en ansökan om medborgarskap. För att bli svensk medborgare genom ansökan ska du:

  • kunna styrka din identitet
  • ha fyllt 18 år
  • ha permanent uppehållstillstånd (PUT), uppehållsrätt eller uppehållskort
  • ha uppfyllt kraven för hemvist (bott i Sverige en viss tid)
  • ha levt ett skötsamt liv i Sverige.

https://lagen.nu/2001:82#P11S1

Som utgångspunkt ska du uppfylla samtliga dessa krav, men det kan i vissa fall göras undantag, vilket kommer att behandlas nedan. I det följande går vi kortfattat igenom punkterna 1, 4 och 5 ovan. Punkterna 2 och 3 kräver inte närmare förklaring.

  1. Styrkt identitet

Du kan styrka din identitet genom att

  • visa ditt hemlandspass i original eller
  • visa ett identitetsdokument i original eller
  • en nära släkting intygar din identitet.

Passet eller identitetsdokumentet måste vara från en myndighet i ditt hemland, ha bra kvalitet och inte vara för enkelt. Ditt foto ska finnas på dokumentet och Migrationsverket ska lätt kunna se att det är du som är på fotot. Det får inte vara någon tvekan om att dokumentet är äkta och utfärdat på rätt sätt. Du måste vid ett personligt besök ha ansökt om dokumentet och/eller vid ett personligt besök hämtat ut det från den myndighet som utfärdat det. Även om giltighetstiden har gått ut kan ett pass godtas för att styrka din identitet.

Det görs alltid en individuell bedömning, och i vissa enstaka fall kan Migrationsverket anse att du har styrkt din identitet trots att dina identitetshandlingar inte uppfyller alla krav. Om du har många dokument som inte var för sig uppfyller kraven, kan Migrationsverket göra en bedömning av om de tillsammans kan styrka din identitet.

För vissa länder (Afghanistan, Irak, Somalia, Eritrea och statslösa palestinier) finns speciella regler gällande identitetshandlingar.

Nära släkting styrker identiteten

Ibland kan din make, maka eller en nära släkting till dig (föräldrar, vuxna barn och syskon) styrka din identitet. Han eller hon måste själv ha blivit svensk medborgare och då styrkt sin identitet genom att visa sitt pass eller ett godtagbart identitetsdokument från hemlandet.

Du och den anhörige ska vid tidigare utredningar om uppehållstillstånd eller arbetstillstånd ha lämnat samstämmiga uppgifter om identitet, släktskap, bakgrund, familjeförhållanden med mera.

För att din make, maka eller nära släkting (föräldrar, vuxna barn och syskon) ska kunna styrka din identitet måste ni ha bott tillsammans innan ni kom till Sverige. Ni ska ha bott tillsammans under så lång tid att din make, maka eller nära släktning har kunskap om din bakgrund och levnadshistoria så att din identitet kan styrkas på ett säkert sätt.

Undantag från kravet på styrkt identitet

Migrationsverket kan göra undantag för dig som inte kan styrka din identitet om du har bott i Sverige i minst åtta år och uppgifterna om din identitet är trovärdiga och du saknar möjlighet att skaffa dokument som kan styrka din identitet.

https://lagen.nu/2001:82#P12S2

Din identitet är trovärdig om du har bott oavbrutet i Sverige i minst åtta år och under den tiden har haft samma identitet. Om du har ändrat din identitet under den tid du har bott i Sverige, är det svårare att göra undantag från kravet på styrkt identitet. Du får heller inte räkna den tid du har varit i Sverige med fel eller falsk identitet som hemvisttid.

4. Hemvist i Sverige

Du ska ha haft din hemvist i Sverige under viss tid. Huvudregeln är ett krav på hemvist i 5 år i Sverige. Med hemvist menas att du är varaktigt bosatt här och har en avsikt att stanna kvar i Sverige.

Undantag för dig som är gift eller sambo med svensk medborgare

Från 5-årsregeln finns dock flera undantag. Ett av de vanligast tillämpade undantagen gäller för den som är gift eller sambo med svensk medborgare. Då räcker det att du haft hemvist i Sverige i 3 år, förutsatt att ni bott tillsammans de senaste 2 åren och du har hunnit anpassa dig väl till Sverige gällande exempelvis arbetslivet och kunskaper i svenska.

https://lagen.nu/2001:82#P12S1

Undantag för dig som är flykting

Du som fått uppehållstillstånd i Sverige som flykting enligt utlänningslagen räcker det att du haft din hemvist i Sverige i 4 år.

5. Ha levt ett skötsamt liv i Sverige

För att bli svensk medborgare måste Migrationsverket anse att du har skött dig bra under tiden i Sverige. Migrationsverket tittar både på hur du har skött dig hittills och hur myndigheten tror att du kommer att sköta dig i framtiden.

Migrationsverket begär in uppgifter från andra myndigheter för att kontrollera om du har skulder eller har begått brott i Sverige. Uppgifterna hämtas in från:

  • Kronofogdemyndigheten (om du har skulder)
  • Polisen (om du begått brott eller det finns misstanke om brott)
  • Säkerhetspolisen (säkerhetskontroll)

Både ditt förflutna och framtiden är viktig i bedömningen

Tyngdpunkten i prövningen av levnadssättet ska ligga på en bedömning av
sökandens framtida levnadssätt. Den bedömningen ska dock göras mot
bakgrund av sökandens tidigare levnadssätt. Att ha gjort sig skyldig till
brott kan medföra att kravet på hederligt levnadssätt inte anses uppfyllt.

Karenstid om du begått brott

Det finns en s.k. karenstid, vilken innebär att det ska ha gått viss tid efter att du begått ett brott innan du kan beviljas svenskt medborgarskap. Det finns en fastslagen tabell där det framgår hur lång karenstiden är beroende på vad man har dömts till (böter, skyddstillsyn, fängelse osv).

Tabellen finns här: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Medborgarskap-for-vuxna/Skotsamhet.html

Bevisning

Som i alla andra typer av mål och ärenden är det viktigt att du som ansöker om svenskt medborgarskap kan uppvisa bevisuppgifter som ger stöd åt det du påstår. I medborgarskapsmål är typisk bevisning bland annat:

  • Pass/identitetshandlingar
  • Folkbokföringsuppgifter
  • Beslutshandlingar från Migrationsverket gällande uppehållstillstånd/uppehållskort

Ring 08-287788 för kostnadsfri rådgivning

Vi talar arabiska, ryska, tigrinja och turkiska. Kontoret ligger i en butik i Husby centrum nära tunnelbanan. Adressen är Trondheimsgatan 3 D.


Закажите бесплатную юридическую консультацию по телефону 08-287788. Мы предлагаем первую консультацию бесплатно. Мы ответим на все интересующие вас вопросы. Если у вас уже вынесено какое- либо решение возьмите его с собой на встречу с нами.


Ücretsiz danışmanlık için bizi 08-28 77 88 numarasında arayınız. Ilk bulusma veya telefon göruşmesi ücretsizdir. Her türlü konularda size yardımcı oluruz. Itiraz etmek istediğiniz bir mahmeke veya devlet kurulus kararı var ise karar belgelerini bizimle bulusmaya geldiğinizde yaninizda geteriniz.


يمكنكم حجز المواعيد المجانيه للاستشارات القانونيه لدينا بما كل ما

يتعلق في مختلف القضايا القانونيه في مجال الهجره وطلب اللجؤ,

تقديم طلب اقامه العمل ولم شمل الاسرة وغير ذالك….

عبر الاتصال بنا علي رقم 08287788.

نحن نجيب على جميع أسئلتكم واستفساراتكم بغض النظر عن حجم مشكلتكم سواء كانت صغيرة ام كبيرة.

Köp juridiska Dokument

  • Gåvobrev
  • Konsultation
  • Testamenten

Boka Kostnadsfri Rådgivning

Boka en tid hos oss för kostnadsfri rådgivning på 08-287788. Vi erbjuder ett första kostnadsfritt möte eller telefonsamtal. Vi svarar på frågor om stort eller smått. Oavsett hur litet eller stort ditt problem är så kan vi troligtvis ge dig något råd eller tips. Har du ett beslut som du vill överklaga så ta fram det till mötet.

NYHETER

  • Kammarrätten överprövar Polismyndighetens sekretessbeslut
  • Dom i det andra Falcon Funds-målet, ekonomisk brottslighet kopplad till pensionsfonder
  • En berättelse om mål och människor
  • Hovrätten dömer pappa och två söner för mord med hedersmotiv i målet om det så kallade bussmordet i Kiruna
  • Vilken överklagandefrist gäller när en statlig myndighet överklagar ett beslut i ett bygglovsärende?

SE FLER NYHETER

Kontakt

E-post
info@jurema.se

Postadress
Jurema AB
Box 1177
116 74 Stockholm

Besöksadress
Trondheimsgatan 3
164 32 Kista

Faktureringsadress
Jurema AB
Box 4, FE-35194
737 21 Fagersta

Bankgiro
424-8621

Extranummer
0729-291991

Organisationsnummer
559022-3540

Hitta Hit

Vanliga frågor

Vad kan ni hjälpa till med?
Vi hjälper till med det mesta. Om vi inte inte kan ta just ditt ärende så har vi bra kontakter.

Vad kostar det att få hjälp av er?
Det första mötet är gratis och då kommer vi överens om ett pris. I många fall så kan man använda sin hemförsäkring eller få rättshjälp.

Copyright 2019 Jurema