Jurema
DEFENDER
    MENUMENU
    • FAQ MIGRATION
      • Hur hämtar jag min familj på anknytning?
      • Kan man söka asyl i Sverige efter avslag i ett annat EU-land?
      • Kan jag och min familj flytta till Sverige om jag är EU-medborgare?
      • Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
      • Hur blir jag svensk medborgare?
      • Hur kan jag få hjälp av Europadomstolen?
      • Kan jag komma tillbaka till Sverige om jag har fått ett återreseförbud?
    • HEM
    • OM JUREMA
    • WEBBUTIK
      • Varukorg
      • Till kassan
    • Hitta hit

Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?

Svar: Ja, du kan särskilt ansöka om permanent uppehållstillstånd om du tillhör någon av dessa två personkategorier:


1) du har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd via asyl eller som alternativt skyddsbehövande eller som familjemedlem till någon som har fått tillstånd på dessa grunder och om du dessutom lyckas få ett arbete innan ditt tillfälliga uppehållstillstånd går ut (läs mer nedan),
2) du är ett statslöst barn under 21 år. Mer om detta nedan.

 

Reglerna om ansökan om permanent uppehållstillstånd finns i den ”tillfälliga” utlänningslagen.

 

Ansökan görs genom att skicka in ansökningsblankett som du hittar HÄR.

 

Om du inte tillhör någon av dessa kategorier ovan kan du ändå beviljas ett permanent uppehållstillstånd under vissa förutsättningar, exempelvis via familjeanknytning men då är det inte någon särskild ansökan utan man beviljas automatiskt vid förlängning av uppehållstillståndet. Läs mer om det HÄR.

 

Läs mer om permanent uppehållstillstånd här nedan

 

Permanent uppehållstillstånd betyder att man har rätt att stanna i Sverige så länge man vill. Detta uppehållstillstånd är alltså inte tidsbegränsat. Tidsbegränsat uppehållstillstånd å andra sidan betyder att man får stanna i Sverige en viss tid, oftast tre år eller 13 månader. 

 

Före den tillfälliga lagen så kunde asylsökande få permanent uppehållstillstånd om man varit folkbokförd i Sverige sedan minst två år men nu gäller andra sämre regler.  Om man kommit till Sverige på anknytning så kan man fortfarande få permanent uppehållstillstånd efter två år.


Om man får permanent uppehållstillstånd har man rätt att bo och arbeta i Sverige på samma villkor som alla andra som är bosatta här.

 

Som bevis för permanent uppehållstillstånd får man ett uppehållstillståndskort. Tillståndet infogades tidigare i passet i form av ett klistermärke som innehåller uppehållstillståndet, personuppgifter och fotografi men sedan maj 2011 utfärdas ett särskilt kort som bevis om uppehållstillstånd. Kortet är inte en identitetshandling eller en resehandling. Man kan resa in och ut ur landet, men när man åker från Sverige måste man ha ett giltigt pass och uppehållstillståndskortet för att kunna återvända. Man ska också spara beslutet om permanent uppehållstillstånd. man kan man ha användning för vid kontakter med olika myndigheter.

 

Man behöver inte ansöka om förlängning av ett permanent uppehållstillstånd men uppehållstillståndskortet gäller som längst fem år. För att få ett nytt uppehållstillståndskort måste man besöka Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck igen. För detta behöver du boka tid hos Migrationsverket – se HÄR för tidsbokning.

 

“Tillfälliga” lagen

 

Lagen i fulltext finner du HÄR.

 

Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?

 

Ja, enligt den tillfälliga lagen § 17 och § 18a. Detta gäller för statslöst barn eller den som har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande enligt den ”tillfälliga” lagen.

 

Permanent uppehållstillstånd på grund av arbete för personer som tidigare har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd (asyl eller alternativt skyddsbehövande)

 

Du som tidigare har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för asyl eller som alternativt skyddsbehövande och som har ett arbete kan under vissa villkor ansöka om permanent uppehållstillstånd.


För att du ska kunna få permanent uppehållstillstånd måste du ha börjat arbeta innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd tar slut, och din arbetsgivare måste ha anmält din anställning till Skatteverket senast innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd tar slut. I så fall ska du, när tiden för det tidigare tillståndet har löpt ut, beviljas ett permanent uppehållstillstånd.

 

Arbetsgivaren ska fylla i och skicka in denna blankett för underrättelse om anställning till Skatteverket.

 

Din anställning ska också vara sådan att du kan försörja dig. Enligt MIG 2015:11 räcker en lön före skatt på 13000 kr per månad för att uppfylla försörjningskravet. Det är helt avgörande att försörjningskravet och kraven på anställningsvillkor (försäkringsskydd) är uppfyllda. Det är en vanlig avslagsgrund att anställningen inte uppfyller lagkraven (ex. UM 2009-19, Stockholm).

 

Försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor får inte vara sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Detsamma ska gälla för dig som kan försörja dig genom inkomster från näringsverksamhet (17 § tillfälliga lagen).

 

Om du är under 25 år får du beviljas permanent uppehållstillstånd på grund av arbete endast om du har fullföljt en

 

a) gymnasieutbildning eller motsvarande, 

b) yrkesinriktad utbildning som syftar till att underlätta etablering på arbetsmarknaden och som ges inom ramen för ett intromanktionsprogram i gymnasieskolan, eller 

c) sammanhållen yrkesutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen eller den särskilda utbildningen för vuxna.

 

Permanent uppehållstillstånd för barn

 

Ett barn får ges ett permanent uppehållstillstånd om det vid en samlad bedömning av barnets situation finns sådana synnerligen ömmande omständigheter relaterat till ett varaktigt nedsatt hälsotillstånd hos barnet att det absolut krävs att han eller hon beviljas ett permanent uppehållstillstånd.

 

Andra varianter

 

Du som har beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt ”tillfälliga” lagen, och som ska beviljas ett nytt sådant uppehållstillstånd, får ges ett permanent uppehållstillstånd om du 

  1. har fötts i Sverige,
  2. sedan födelsen är statslös,
  3. har haft hemvist här i landet sedan fyra år och sex månader eller under sammanlagt nio år och sex månader, och
  4. inte har fyllt 21 år.

Med statslöst barn avses barn som inte har medborgarskap i någon stat.

 

Folkbokföring

 

När du har fått permanent uppehållstillstånd ska du folkbokföra sig hos Skatteverket så snart som möjligt. Folkbokföringen behövs för att du ska få läsa svenska för invandrare (sfi) och ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. När du har blivit folkbokförd kan du också skaffa en svensk identitetshandling, som behövs till exempel för att öppna ett bankkonto.

 

Du som har permanent uppehållstillstånd behöver inte betala den studieavgift som annars utgår till icke-europeiska freemover-studenter som läser vid svenska universitet och högskolor. En person med permanent uppehållstillstånd som inte har svenskakunskaper men i övrigt har högskolebehörighet, kan kostnadsfritt läsa ett utbildningsprogram riktat till internationella studenter, där undervisningen i allmänhet sker på engelska.

 

För att folkbokföra dig ska du vända dig till Skatteverket som registrerar var du bor, civilstånd (om du är gift eller inte), ditt medborgarskap och din födelseort. När du går till Skatteverket ska du ta med ditt uppehållstillståndskort och en giltig identitetshandling. Om identitetshandlingen finns hos Migrationsverket kan du be att få en kopia av den. Kopian ska vara undertecknad av en person som intygar att kopian stämmer överens med originalet. Du ska också skriva ett namnförtydligande och ange sitt telefonnummer.

 

Familjeåterförening

 

Om du får permanent uppehållstillstånd har din familj möjlighet att söka uppehållstillstånd för att flytta till Sverige. Du omfattas då av försörjningskravet i § 9 som slår fast att uppehållstillstånd via anknytning får beviljas endast om:

 

”den person som utlänningen åberopar anknytning till kan försörja sig och utlänningen samt har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen. Detta gäller dock inte vid prövning av en ansökan om fortsatt uppehållstillstånd.”

 

För mer info om försörjningskravet, läs HÄR.

 

Uppehållstillståndet kan återkallas

 

Det permanenta uppehållstillståndet kan återkallas om du flyttar från Sverige. Om du anmäler till Migrationsverket att du vill behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara utomlands i upp till två år utan att ditt tillstånd påverkas.

 

Om du inte flyttar tillbaka till Sverige igen efter två år kan Migrationsverket återkalla uppehållstillståndet. För att anmäla att man vill behålla sitt permanenta uppehållstillstånd vid en längre tid i ett annat land ska du fylla i blanketten denna blankett och skicka den till migrationsverket@migrationsverket.se. Anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar från Sverige. Om resan blir inställd ska du meddela Migrationsverket detta senast dagen som du hade tänkt resa.

 

Tillståndet kan också återkallas om du uppgav en falsk identitet när du ansökte om uppehållstillstånd, eller om du medvetet ljög eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd. Om du döms för ett brott kan domstolen besluta att du ska utvisas. Då återkallar Migrationsverket uppehållstillståndet. Uppehållstillstånd kan återkallas även om du har haft tillståndet i flera år.

 

Migrationsverket kan bevilja undantag från denna regel vid bland annat studier, vård av sjuk anhörig, eller om bortavaron föranleds av uppdrag för Sveriges regering.

 

 

 

Ring 08-287788 för kostnadsfri rådgivning

Vi talar arabiska, ryska, tigrinja och turkiska. Kontoret ligger i en butik i Husby centrum nära tunnelbanan. Adressen är Trondheimsgatan 3 D.


Закажите бесплатную юридическую консультацию по телефону 08-287788. Мы предлагаем первую консультацию бесплатно. Мы ответим на все интересующие вас вопросы. Если у вас уже вынесено какое- либо решение возьмите его с собой на встречу с нами.


Ücretsiz danışmanlık için bizi 08-28 77 88 numarasında arayınız. Ilk bulusma veya telefon göruşmesi ücretsizdir. Her türlü konularda size yardımcı oluruz. Itiraz etmek istediğiniz bir mahmeke veya devlet kurulus kararı var ise karar belgelerini bizimle bulusmaya geldiğinizde yaninizda geteriniz.


يمكنكم حجز المواعيد المجانيه للاستشارات القانونيه لدينا بما كل ما

يتعلق في مختلف القضايا القانونيه في مجال الهجره وطلب اللجؤ,

تقديم طلب اقامه العمل ولم شمل الاسرة وغير ذالك….

عبر الاتصال بنا علي رقم 08287788.

نحن نجيب على جميع أسئلتكم واستفساراتكم بغض النظر عن حجم مشكلتكم سواء كانت صغيرة ام كبيرة.

Köp juridiska Dokument

  • Gåvobrev
  • Konsultation
  • Testamenten

Boka Kostnadsfri Rådgivning

Boka en tid hos oss för kostnadsfri rådgivning på 08-287788. Vi erbjuder ett första kostnadsfritt möte eller telefonsamtal. Vi svarar på frågor om stort eller smått. Oavsett hur litet eller stort ditt problem är så kan vi troligtvis ge dig något råd eller tips. Har du ett beslut som du vill överklaga så ta fram det till mötet.

NYHETER

  • 19-åring dömd för mord
  • Förvaltningsrätten meddelar dom i två mål om laglighetsprövning – distansdeltagande vid kommunfullmäktiges sammanträde
  • Försenad dom
  • Domen meddelad
  • Hovrätten dömer de tre män som åtalats för mord i Nacksta i Sundsvall den 12 december 2019 för mord

SE FLER NYHETER

Kontakt

E-post
info@jurema.se

Postadress
Jurema AB
Box 1177
116 74 Stockholm

Besöksadress
Trondheimsgatan 3
164 32 Kista

Faktureringsadress
Jurema AB
Box 4, FE-35194
737 21 Fagersta

Bankgiro
424-8621

Extranummer
0729-291991

Organisationsnummer
559022-3540

Hitta Hit

Vanliga frågor

Vad kan ni hjälpa till med?
Vi hjälper till med det mesta. Om vi inte inte kan ta just ditt ärende så har vi bra kontakter.

Vad kostar det att få hjälp av er?
Det första mötet är gratis och då kommer vi överens om ett pris. I många fall så kan man använda sin hemförsäkring eller få rättshjälp.

Copyright 2019 Jurema