Jurema
DEFENDER
    MENUMENU
    • FAQ MIGRATION
      • Hur hämtar jag min familj på anknytning?
      • Kan man söka asyl i Sverige efter avslag i ett annat EU-land?
      • Kan jag och min familj flytta till Sverige om jag är EU-medborgare?
      • Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
      • Hur blir jag svensk medborgare?
      • Hur kan jag få hjälp av Europadomstolen?
      • Kan jag komma tillbaka till Sverige om jag har fått ett återreseförbud?
    • HEM
    • OM JUREMA
    • WEBBUTIK
      • Varukorg
      • Till kassan
    • Hitta hit

16 juni / Postat av Jurema Juridik

Domstolen anser att verksamheten vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas

En central fråga i målet är verksamhetens koldioxidutsläpp. Domstolen anser att den så kallade stoppregeln i miljöbalken inte kan tillämpas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser. Enligt domstolen har inte klimatlagen någon rättsverkan vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter. Domstolen anser också att klimatmålen som beslutades av riksdagen 2017 inte innebär någon förändring av de krav som kan ställas på koldioxidutsläpp vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter som ingår i utsläppshandelssystemet.

Bakgrund

Vänersborgs tingsrätt, mark- och miljödomstolen, har gett Preem AB tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid Preemraff i Lysekil. Tillståndet omfattar bl.a.

  • raffinering av fossila råvaror och förnybara produkter till drivmedel,
  • ny anläggning för omvandling av återstodsoljor till drivmedel (ROCC-projektet),
  • hamnverksamhet, och
  • viss vattenverksamhet

Ett antal miljöorganisationer och enskilda personer har överklagat tillståndet till Mark- och miljööverdomstolen. Tillståndet har dock inte överklagats av någon av de myndigheter som har till uppgift att ta tillvara miljöintressen i tillståndsprocesser.

Det är regeringen som beslutar om verksamheten ska få komma till stånd (tillåtlighetsprövning). Mark- och miljööverdomstolens uppgift har varit att handlägga målet åt regeringen och med ett yttrande lämna sin bedömning i frågan.

När regeringen har beslutat i frågan om verksamheten ska få komma till stånd, lämnar regeringen tillbaka målet till Mark- och miljööverdomstolen. Beslutar regeringen att den sökta verksamheten inte ska tillåtas, ska domstolen avslå ansökan. Om regeringen däremot beslutar att verksamheten ska tillåtas, ska domstolen ge tillstånd till verksamheten och bestämma vilka villkor som ska gälla för denna.

I Mark- och miljööverdomstolens yttrande har domstolen övervägt bland annat följande frågor.

Utsläpp av koldioxid

Verksamheten omfattas av både miljöbalken och EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser. Mark- och miljööverdomstolen har gjort en systematisk och ändamålsenlig tolkning av det svenska regelverket och även beaktat EU-rätten. Domstolen har kommit fram till att den så kallade stoppregeln i miljöbalken inte kan tillämpas på koldioxidutsläpp från en verksamhet som omfattas av utsläppshandelssystemet.

Riksdagen har 2017 antagit ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Ramverket omfattar bland annat en klimatlag och nya klimatmål för utsläpp av växthusgaser.

Klimatlagen innehåller endast riktlinjer för regeringens klimatpolitiska arbete. Lagen har därför enligt domstolen inte någon rättsverkan vid tillståndsprövning av enskilda verksamheter.

Av de nya klimatmålen framgår bland annat att Sverige senast 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären för att därefter uppnå negativa utsläpp. De nya målen har inte medfört några lagändringar i miljöbalken. För att målen ska kunna uppfyllas krävs enligt förarbetena bland annat att ambitionerna i EU:s utsläppshandelssystem höjs. Mark- och miljööverdomstolen anser att de nya klimatmålen inte innebär någon förändring av de krav som kan ställas på koldioxidutsläpp vid tillståndsprövning av enskilda verksamheter som ingår i utsläppshandelssystemet.

Övriga frågor

Mark- och miljööverdomstolen anser att miljökonsekvensbeskrivningen och övrig utredning i målet är tillräckligt underlag för att kunna bedöma om verksamheten ska tillåtas.

När det gäller utsläpp till vatten anser domstolen att verksamheten är förenlig med de krav som följer av EU:s ramdirektiv för vatten.

Domstolen bedömer att övriga utsläpp och störningar från verksamheten kan begränsas till godtagbara nivåer.

Det finns enligt domstolen inte något hinder mot att tillåta verksamheten med hänsyn till dess lokalisering, påverkan på motstående riksintressen, övriga naturvärden och artskydd.

Domstolen föreslår ingen tidsbegränsning av den sökta verksamheten.

Läs mer

Skrivet av: Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt

Ring 08-287788 för kostnadsfri rådgivning

Vi talar arabiska, ryska, tigrinja och turkiska. Kontoret ligger i en butik i Husby centrum nära tunnelbanan. Adressen är Trondheimsgatan 3 D.


Закажите бесплатную юридическую консультацию по телефону 08-287788. Мы предлагаем первую консультацию бесплатно. Мы ответим на все интересующие вас вопросы. Если у вас уже вынесено какое- либо решение возьмите его с собой на встречу с нами.


Ücretsiz danışmanlık için bizi 08-28 77 88 numarasında arayınız. Ilk bulusma veya telefon göruşmesi ücretsizdir. Her türlü konularda size yardımcı oluruz. Itiraz etmek istediğiniz bir mahmeke veya devlet kurulus kararı var ise karar belgelerini bizimle bulusmaya geldiğinizde yaninizda geteriniz.


يمكنكم حجز المواعيد المجانيه للاستشارات القانونيه لدينا بما كل ما

يتعلق في مختلف القضايا القانونيه في مجال الهجره وطلب اللجؤ,

تقديم طلب اقامه العمل ولم شمل الاسرة وغير ذالك….

عبر الاتصال بنا علي رقم 08287788.

نحن نجيب على جميع أسئلتكم واستفساراتكم بغض النظر عن حجم مشكلتكم سواء كانت صغيرة ام كبيرة.

Köp juridiska Dokument

  • Gåvobrev
  • Konsultation
  • Testamenten

Boka Kostnadsfri Rådgivning

Boka en tid hos oss för kostnadsfri rådgivning på 08-287788. Vi erbjuder ett första kostnadsfritt möte eller telefonsamtal. Vi svarar på frågor om stort eller smått. Oavsett hur litet eller stort ditt problem är så kan vi troligtvis ge dig något råd eller tips. Har du ett beslut som du vill överklaga så ta fram det till mötet.

NYHETER

  • Huawei har inte rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut att återuppta 5G-auktionen
  • Dom i mål angående grov skadegörelse, grov mordbrand m.m.
  • Nytt datum för dom i mål om grovt narkotikabrott m.m. i Vårberg
  • Tiden från brott till avgörande ska nu kortas över hela landet
  • Fängelse på livstid för mordet i Agnäs

SE FLER NYHETER

Kontakt

E-post
info@jurema.se

Postadress
Jurema AB
Box 1177
116 74 Stockholm

Besöksadress
Trondheimsgatan 3
164 32 Kista

Faktureringsadress
Jurema AB
Box 4, FE-35194
737 21 Fagersta

Bankgiro
424-8621

Extranummer
0729-291991

Organisationsnummer
559022-3540

Hitta Hit

Vanliga frågor

Vad kan ni hjälpa till med?
Vi hjälper till med det mesta. Om vi inte inte kan ta just ditt ärende så har vi bra kontakter.

Vad kostar det att få hjälp av er?
Det första mötet är gratis och då kommer vi överens om ett pris. I många fall så kan man använda sin hemförsäkring eller få rättshjälp.

Copyright 2019 Jurema