Jurema
DEFENDER
    MENUMENU
    • FAQ MIGRATION
      • Hur hämtar jag min familj på anknytning?
      • Kan man söka asyl i Sverige efter avslag i ett annat EU-land?
      • Kan jag och min familj flytta till Sverige om jag är EU-medborgare?
      • Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
      • Hur blir jag svensk medborgare?
      • Hur kan jag få hjälp av Europadomstolen?
      • Kan jag komma tillbaka till Sverige om jag har fått ett återreseförbud?
    • HEM
    • OM JUREMA
    • WEBBUTIK
      • Varukorg
      • Till kassan
    • Hitta hit

29 februari / Postat av Jurema Juridik

Allt fler mål till landets domstolar

Tillströmningen av mål till domstolarna har de senaste tre åren ökat kraftigt och är i dag den högsta under hela 2000-talet. De närmaste åren fortsätter antalet inkomna mål att öka ytterligare enligt Domstolsverkets prognoser.

–  Läget kräver att nödvändiga ekonomiska resurser i form av ökade ramanslag tillförs Sveriges Domstolar och att detta förenas med mer långsiktiga planeringsförutsättningar än vad vi upplevt de senaste åren, säger Leif Eriksson, ekonomidirektör vid Domstolsverket.

Långa väntetider vid domstolarna kan också leda till ökade kostnader på andra områden. Enligt Migrationsverket skulle miljardbesparingar kunna göras rent samhällsekonomiskt om migrationsdomstolarna tillförs medel efter behov de kommande åren.

–  Jag ser allvarligt på långa väntetider, som är påfrestande både för den enskilde individen, men även för samhället i stort. Om migrationsdomstolarna inte får tillräckliga resurser förlängs domstolarnas handläggningstider av asylmål samtidigt som Migrationsverkets kostnader stiger kraftigt, säger Thomas Rolén, kammarrättspresident vid Kammarrätten i Stockholm och Migrationsöverdomstolen.

För att satsningarna på polis och åklagare ska få genomslag behöver också domstolarna tillföras resurser. Måltillströmningen har ökat betydligt under senare år och bedöms fortsätta öka under planeringsperioden.

Uppsala tingsrätt är ett exempel på en domstol, som under den senaste tiden hanterat stora och komplexa mål, som krävt extra resurser.

–  Det blir ett stort tryck på domstolen. Vi har exempelvis haft det stora Casinomålet – det största målet i Sveriges historia sett till antal tilltalade. Förutom att det tagit mycket av våra befintliga resurser påverkar det också andra mål, som fått skjutas fram. Framflyttade rättegångar är olyckligt. Det medför en extra påfrestning på alla inblandade och att detaljer faller i glömska påverkar också rättssäkerheten, säger Catarina Barketorp, lagman vid Uppsala tingsrätt.

Domstolsverket har nu lämnat in årets budgetunderlag till regeringen där man yrkar på en ramökning av tre olika anslag för åren 2021–2023.

Anslaget Sveriges Domstolar
För anslaget Sveriges Domstolar yrkas en ramökning med 168 miljoner kronor för 2021, ytterligare 231 miljoner kronor för 2022 och ytterligare 229 miljoner kronor för 2023, vilket blir 628 miljoner kronor för treårsperioden.

Anslaget migrationsdomstolar
För anslaget migrationsdomstolar yrkas en ökning av anslagsramen med 168 miljoner kronor från och med år 2021. För att klara omställningen med rimliga konsekvenser yrkas ett engångsbelopp med 53 miljoner kronor för 2021 samt en ytterligare ramökning med 78 miljoner kronor för 2023. Sammanlagt blir det 246 miljoner kronor i ökning av anslagsramen under treårsperioden.

Yrkandena innebär att en ny normalnivå med 720 miljoner kronor nås 2022, vilket motsvarar anslagsnivån 2015 dvs. innan flyktingkrisen.

Anslaget rättsliga biträden
Det finns också ett anslag till rättsliga biträden. Det avser ersättningar som till största del går till offentliga försvarare och offentliga biträden med flera och utgörs i princip av transfereringar. Anslaget räknas inte upp från år till år. Med anledning av att kostnaderna ökat mycket under senare år yrkar Domstolsverket på en ökning av anslaget till nivåer som anses troliga utifrån utfall för 2019 och prognoser framåt i tiden.

Sammanfattning

Sammantaget innebär yrkandena på de tre anslagen att Sveriges Domstolar ska få förutsättningar att avgöra fler mål, så att balanser och handläggningstider inte ökar. Medlen ska främst gå till ökad måltillströmning och hantering av befintliga målbalanser, men ska också användas till förbättrad säkerhet i domstol och viktiga insatser inom kompetensförsörjningen av domare och beredande jurister.

Läs mer

Skrivet av: Domstolsverket

Ring 08-287788 för kostnadsfri rådgivning

Vi talar arabiska, ryska, tigrinja och turkiska. Kontoret ligger i en butik i Husby centrum nära tunnelbanan. Adressen är Trondheimsgatan 3 D.


Закажите бесплатную юридическую консультацию по телефону 08-287788. Мы предлагаем первую консультацию бесплатно. Мы ответим на все интересующие вас вопросы. Если у вас уже вынесено какое- либо решение возьмите его с собой на встречу с нами.


Ücretsiz danışmanlık için bizi 08-28 77 88 numarasında arayınız. Ilk bulusma veya telefon göruşmesi ücretsizdir. Her türlü konularda size yardımcı oluruz. Itiraz etmek istediğiniz bir mahmeke veya devlet kurulus kararı var ise karar belgelerini bizimle bulusmaya geldiğinizde yaninizda geteriniz.


يمكنكم حجز المواعيد المجانيه للاستشارات القانونيه لدينا بما كل ما

يتعلق في مختلف القضايا القانونيه في مجال الهجره وطلب اللجؤ,

تقديم طلب اقامه العمل ولم شمل الاسرة وغير ذالك….

عبر الاتصال بنا علي رقم 08287788.

نحن نجيب على جميع أسئلتكم واستفساراتكم بغض النظر عن حجم مشكلتكم سواء كانت صغيرة ام كبيرة.

Köp juridiska Dokument

  • Gåvobrev
  • Konsultation
  • Testamenten

Boka Kostnadsfri Rådgivning

Boka en tid hos oss för kostnadsfri rådgivning på 08-287788. Vi erbjuder ett första kostnadsfritt möte eller telefonsamtal. Vi svarar på frågor om stort eller smått. Oavsett hur litet eller stort ditt problem är så kan vi troligtvis ge dig något råd eller tips. Har du ett beslut som du vill överklaga så ta fram det till mötet.

NYHETER

  • 41 personer döms i mål om lönegarantibedrägerier
  • Biståndstagare måste betala tillbaka 369 000 kr för felaktigt utbetalt bistånd
  • HFD prövar inte mål om kvigan Hilda
  • En 22-årig man döms för mord i Tollarp till fängelse i 14 år
  • Asylnytt 21-01-11: 2020 ett tungt år – inte bara i Medelhavet

SE FLER NYHETER

Kontakt

E-post
info@jurema.se

Postadress
Jurema AB
Box 1177
116 74 Stockholm

Besöksadress
Trondheimsgatan 3
164 32 Kista

Faktureringsadress
Jurema AB
Box 4, FE-35194
737 21 Fagersta

Bankgiro
424-8621

Extranummer
0729-291991

Organisationsnummer
559022-3540

Hitta Hit

Vanliga frågor

Vad kan ni hjälpa till med?
Vi hjälper till med det mesta. Om vi inte inte kan ta just ditt ärende så har vi bra kontakter.

Vad kostar det att få hjälp av er?
Det första mötet är gratis och då kommer vi överens om ett pris. I många fall så kan man använda sin hemförsäkring eller få rättshjälp.

Copyright 2019 Jurema