Jurema
DEFENDER
    MENUMENU
    • FAQ MIGRATION
      • Hur hämtar jag min familj på anknytning?
      • Kan man söka asyl i Sverige efter avslag i ett annat EU-land?
      • Kan jag och min familj flytta till Sverige om jag är EU-medborgare?
      • Kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
      • Hur blir jag svensk medborgare?
      • Hur kan jag få hjälp av Europadomstolen?
      • Kan jag komma tillbaka till Sverige om jag har fått ett återreseförbud?
    • HEM
    • OM JUREMA
    • WEBBUTIK
      • Varukorg
      • Till kassan
    • Hitta hit

7 december / Postat av Jurema Juridik

Dom i mål om avvisad ansökan om överprövning av offentlig upphandling

När en upphandlande myndighet har fattat ett beslut om att tilldela en leverantör ett avtal i en offentlig upphandling ska myndigheten snarast möjligt skriftligen underrätta anbudsgivarna om beslutet. Underrättelsen ska innehålla skälen för beslutet och uppgift om den period under vilken den upphandlande myndigheten inte får ingå avtal (avtalsspärr). En leverantör som vill ansöka om överprövning av en upphandling ska ge in ansökan till förvaltningsrätten innan avtalsspärren löper ut.

En upphandlande myndighet hade genomfört en upphandling och skickat en underrättelse om tilldelningsbeslut till samtliga anbudsgivare med en angiven avtalsspärrperiod. Innan den angivna spärrperioden löpte ut skickade den upphandlande myndigheten ett e-postmeddelande till en av leverantörerna och angav att myndigheten förlängde avtalsspärren.

Leverantören ansökte om överprövning av upphandlingen innan den förlängda spärrsperioden löpt ut. Förvaltningsrätten avvisade ansökningen som för sent inkommen. Enligt förvaltningsrätten fanns det ingen laglig möjlighet för den upphandlande myndigheten att besluta om en längre avtalsspärr efter det att en underrättelse om tilldelningsbeslut skickats ut. Kammarrätten avslog leverantörens överklagande med i huvudsak samma motivering.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att varken direktiven eller lagen om offentlig upphandling innehåller något uttryckligt förbud för en upphandlande myndighet att förlänga en pågående avtalsspärr. Det kan inte heller utläsas av förarbetena till den svenska lagstiftningen att en upphandlande myndighet skulle sakna en sådan möjlighet. Till detta kommer att en upphandlande myndighet redan från början får besluta om en längre avtalsspärr än minimifristen. En ordning som innebär att en upphandlande myndighet får förlänga en pågående spärrperiod är vidare förenlig med syftet med de bakomliggande direktivreglerna, nämligen att garantera berörda anbudsgivare och anbudssökande en rätt till en effektiv överprövning av beslut i upphandlingen.

Mot denna bakgrund fann Högsta förvaltningsdomstolen att en upphandlande myndighet får förlänga den spärrperiod som myndigheten tidigare har angett. En sådan förlängning får dock bara ske genom att myndigheten skickar ut en ny underrättelse enligt 12 kap. 12 § första stycket lagen om offentlig upphandling till samtliga anbudssökande och anbudsgivare innan den pågående spärrperioden har löpt ut. När det gäller informationen i den nya underrättelsen är det tillräckligt att den kompletterar den tidigare underrättelsen med uppgift om den förlängda spärrperioden. Om en avtalsspärr förlängs ska en ansökan om överprövning i upphandlingen ske före utgången av den förlängda spärrperioden.

Eftersom den upphandlande myndigheten hade skickat e-postmeddelandet med uppgift om den förlängda spärrperioden endast till en leverantör och inte till samtliga anbudsgivare hade meddelandet inte medfört att avtalsspärren förlängts. Avtalsspärren hade därför löpt ut när leverantörens ansökan om överprövning kom in till förvaltningsrätten. Ansökningen hade således kommit in för sent. Högsta förvaltningsdomstolen avslog därför leverantörens överklagande.

Läs mer

Skrivet av: Högsta förvaltningsdomstolen

Ring 08-287788 för kostnadsfri rådgivning

Vi talar arabiska, ryska, tigrinja och turkiska. Kontoret ligger i en butik i Husby centrum nära tunnelbanan. Adressen är Trondheimsgatan 3 D.


Закажите бесплатную юридическую консультацию по телефону 08-287788. Мы предлагаем первую консультацию бесплатно. Мы ответим на все интересующие вас вопросы. Если у вас уже вынесено какое- либо решение возьмите его с собой на встречу с нами.


Ücretsiz danışmanlık için bizi 08-28 77 88 numarasında arayınız. Ilk bulusma veya telefon göruşmesi ücretsizdir. Her türlü konularda size yardımcı oluruz. Itiraz etmek istediğiniz bir mahmeke veya devlet kurulus kararı var ise karar belgelerini bizimle bulusmaya geldiğinizde yaninizda geteriniz.


يمكنكم حجز المواعيد المجانيه للاستشارات القانونيه لدينا بما كل ما

يتعلق في مختلف القضايا القانونيه في مجال الهجره وطلب اللجؤ,

تقديم طلب اقامه العمل ولم شمل الاسرة وغير ذالك….

عبر الاتصال بنا علي رقم 08287788.

نحن نجيب على جميع أسئلتكم واستفساراتكم بغض النظر عن حجم مشكلتكم سواء كانت صغيرة ام كبيرة.

Köp juridiska Dokument

  • Gåvobrev
  • Konsultation
  • Testamenten

Boka Kostnadsfri Rådgivning

Boka en tid hos oss för kostnadsfri rådgivning på 08-287788. Vi erbjuder ett första kostnadsfritt möte eller telefonsamtal. Vi svarar på frågor om stort eller smått. Oavsett hur litet eller stort ditt problem är så kan vi troligtvis ge dig något råd eller tips. Har du ett beslut som du vill överklaga så ta fram det till mötet.

NYHETER

  • En 22-årig man döms för mord i Tollarp till fängelse i 14 år
  • HFD prövar inte mål om kvigan Hilda
  • Asylnytt 21-01-11: 2020 ett tungt år – inte bara i Medelhavet
  • Asylnytt 21-01-25: Humanitära skäl, ska de finnas?
  • Asylnytt 20-12-18: Strid om ändringar i migrationslagarna

SE FLER NYHETER

Kontakt

E-post
info@jurema.se

Postadress
Jurema AB
Box 1177
116 74 Stockholm

Besöksadress
Trondheimsgatan 3
164 32 Kista

Faktureringsadress
Jurema AB
Box 4, FE-35194
737 21 Fagersta

Bankgiro
424-8621

Extranummer
0729-291991

Organisationsnummer
559022-3540

Hitta Hit

Vanliga frågor

Vad kan ni hjälpa till med?
Vi hjälper till med det mesta. Om vi inte inte kan ta just ditt ärende så har vi bra kontakter.

Vad kostar det att få hjälp av er?
Det första mötet är gratis och då kommer vi överens om ett pris. I många fall så kan man använda sin hemförsäkring eller få rättshjälp.

Copyright 2019 Jurema